SOS Barnbyar Göteborg

Söndag

Publicerad 2015-06-21 18:59:00 i Allmänt,

Hej allihopa!
 
och Glad midsommar till er allihopa! Jag hoppas ni alla tagit tillfället i akt och hälsat på nära och kära, dansat, surrat, skrattat och allmänt njutit av vardagen denna helg. Imorgon är det måndag och tillbaka till arbetet.
 
Jag skulle vilja dela med mig av en historia som SOS Barnbyar publicerat på sin hemsida som ett exempel på en konsekvens av katastrogen i Nepal och var pengarna som ni ger går till. 
 
--------

nepal-lila

Lila blev i ett slag föräldralös – nu har hon fått ett nytt hem i barnbyn

Tio-åriga Lila* lekte ute med sina kusiner när jordbävningen slog till och hennes hem kollapsade bredvid henne. Hennes föräldrar och sex släktingar hamnade under rasmassorna. Två av dem kunde räddas, men hennes mamma och pappa dog.

SOS Barnbyar Nepal fick information om att Lila blivit föräldralös från grannar till familjen. En av Lilas fastrar tog hand om henne medan SOS Nepal, i samarbete med myndigheterna, sökte efter familjemedlemmar. Efter två veckor utan att hitta någon som kunde ta sig an flickan fick hon flytta in i barnbyn Sanothimi.

I början hade hon svårt att anpassa sig till sin nya familj, och hon var väldigt ledsen. Men med kärlek och omsorg från sin barnbymamma och sina nio nya syskon, går det bättre och bättre.

Lila är nu inskriven i fjärde klass i SOS-skolan i Sanothimi. Hon tycker om att gå i skolan och när hon är hemma gillar hon att mata fiskarna i det lilla akvariet familjen har. Lilas yngsta syskon i barnbyfamiljen är också föräldralös efter jordbävningen.

Barn som förlorade sina föräldrar i jordbävningen har en lång psykologiskt återhämtningsprocess framför sig, konstaterar SOS Nepals nationella chef Shankar Pradhananga. För de barn som får flytta in i en barnby där de får en SOS-mamma som ny vårdnadshavare och nya syskon att anpassa sig till kan det vara svårt, särskilt under de första veckorna. Det tar tid att lindra den traumatiska förlusten av de egna föräldrarna.

* Namn och bild är ändrat av integritetsskäl

SOS Barnbyar i Nepal
Totalt öppnades 25 barnvänliga platser efter jordbävningen, 14 stycken är fortfarande öppna och totalt  har närmare 2000 barn kommit dit regelbundet.
32 barn har flyttat in i barnbyarna då de blivit föräldralösa efter jordbävningen och man inte har kunna finna några släktingar som kan ta hand om dem.
Förnödenheter som Home-in-a-Box, mat och mediciner mm har delats ut på 16 platser och nått närmare 2 500 personer.

Situationen i Nepal
Över 6000 skolor har förstörts, med 19 000 klassrum och 2000 toaletter.
Över 700 vårdcentraler har kollapsat
Priser på mat och dagliga förnödenheter har ökat med 22%
Privata tillverkare och distributörer av material som korrugerad plåt, tegelstenar, cement, stål och elaggregat, har lovat att inte höja priserna vilket underlättar för att familjer ska kunna återuppbygga hus och byggnader efter jordbävningen.

Stora förluster görs i turistnäringen där många har sin försörjning, då antalet turister som åker till Nepal kraftigt har minskat

------
 
 
Det här är alltså enbart en av alla historier som finns och tyvärr har de ekonomiska bidragen till Nepal varit lägre än vanligt så Hjälp till Du också genom att SMS:a SOSHJÄLP till 72970.
 
Tillsammans gör vi skillnad.

Med vänliga hälsningar
C

En fredag som idag

Publicerad 2015-06-12 19:40:00 i Allmänt,

Det är fredag idag. Många av er läsare har slutat jobba för veckan och har med lättsamhet och glädje svävat in genom dörren eller mött upp någon nära för en bit mat och härliga konversationer. Några av er sitter säkert hemma ensam eller samlade med chipsen, dipen, eller godiset, popcornen och en god dricka och njuter av varje sekund av vetskapen om de kommande lediga dagarna.
Kanske har någon ni känner i sin finaste dress tagit examen från grundskolan eller studenten från gymnasiet med en obeskrivlig lycka och förväntansfullhet. Ett firande vi är många som minns med lyckliga hjärtan. Med fötterna i gräset under strålande sol tindrar ögonen hos var och en av oss med lyckan över att just vi har det så bra.

Samtidigt som jag gläds med var och en av er och känner en lättnad över att se er lycka och att ni har det så bra är det ändå en sorg i hjärtat över vetskapen av att många som haft en dag precis som idag förlorat den och varje dag hoppas och kämpar för att få den åter. De lättsamma dagarna är för de vuxna bytt mot en verklighet av långa vandringar, letande av mat, otrygghet, många lever under hot, ovissheten om att eventuellt inte hitta mat till varken en själv eller till barnen. Kanske har det gått några dagar sedan varken en själv eller barnen fick ett riktigt mål mat.
Det är tungt, det är varmt, det är kallt, det blir natt som på ett kick bli dag. Det är ännu en dag att kämpa emot. Någon blir sjuk men det finns inga pengar till medicin och ingen tid att vänta utan fortsätta ta sig framåt. De flyr från krig, de flyr från katastrofer, de flyr från sjukdomar, de flyr från terror och en osäker vardag, de är hemlösa och ingenstans att ta vägen, de är hotade till livet med endast några val som inget ger någon annat val än att fly.

För barnen, längtar de efter att de och familjen ska få en tryggare och gladare vardag, en säng att sova i, mat att äta och kompisar att leka med. Och skolan. Varje barn har en dröm om att få gå i skolan och bli det de vill. Varje barn vill ha möjligheten att se framtiden växa framför dem och bli verklighet. Och varje barn vill ha en familj att känna sig trygg i. Någon de kan vända sig till, syskon de kan leka och bråka med, skratta och gråta med.
Det finns barn som förlorat sina föräldrar och sin familj i naturkatastrofer, krig och sjukdomar som exempelvis EBOLA och får klara sig själva genom allting. De får lösa allting själv.
Men de bara barn.

Varje barn borde få komma hem från skolan, varje förälder borde få hämta barnen från skolan efter en dag på jobbet och se fram emot en trygg, härlig, mysig kväll utan oro med eller för sina nära och kära.

En kväll precis som du och jag upplever just nu, just idag.

/C

Nu når vi ännu fler!!

Publicerad 2015-06-07 18:48:00 i Allmänt,

Hej allihopa!
 
Sedan grundandet av SOS Barnbyars friviliggrupp i Göteborg i 2014 har tankar florerat om hur vi i vår grupp vill nå ut med organisationens budskap och informationen om behovet av stöd och hjälp, som måste ut till omvärlden.
 
Vi började känna på hur det var att vara i en volontärsgrupp och sen satte vi oss ner och bestämde oss för att ha en facebookgrupp.
 
Men en grupp var vi ju redan och vi ville ju Nå Ut så vi startade vår Facebooksida (SOS Barnbyar frivilliggruppen Göteborg) och sen var det igång. Idag når vi ut till nästan 300 personer bara genom Facebook vilket är otroligt roligt! Sedan hade nästan alla i gruppen instagram (@sosbarnbyargoteborg) så det blev en självklarhet att vi måste nå ut även där, senaste kommunikationslänken blev Twitter (@sosbarnbyargbg)
 
Vi har precis haft ett event, en vernissage och tillhörande auktion där insamlingen var riktad till vårat arbete i jordbävningsdrabbade Nepal. Projektet handlade om att vi samarbetat med Scandic europa som ställde upp med lokal och där några folkkära kända ansikten från Göteborg (Glenn Hysén, Arvingarna, Hästpojken och en tjej som heter Sara Wiklund) målat tavlor till förmån för oss under temat "Hopp". De inbjudna var både företag och privatpersoner och resultatet blev över förväntan! Vi är jättetacksamma över detta och sista timmarna innan eventet fick vi en skjuts av Sveriges radio P4 Göteborg som intervjuade oss om eventet.
 
Detta gav mig såklart en idé! Varför inte börja skriva insändare med längre budskap? Eller starta en blogg och nå fler? Världen är trots allt orättvis och det är otroligt viktigt att röster blir hörda. Så här är vi nu i bloggvärlden! :-D kul eller hur?! 
 
 
Och vad kommer denna bloggen innehålla då?
 
Jo, här kommer ni får följa oss i vårt arbete som frivilliggrupp från där en tanke bildas och växer och stegvis blir ett event, samt om vårt event. Ni kommer är få följa oss i reflektioner över konsekvenserna som kommer i katastrofer som inträffar, om SOS Barnbyars projekt och vad som gör att barn hamnar i våra barnbyar. 
 
Vi hoppas att ni vill följa med oss på vår resa som grupp och vår organisation :-) 
 
Ju fler vi når, desto fler röster hörda, desto större förändringar  för inget barn ska behöva vara ensamt och ingen familj ska behöva splittras. 
 
Ha det bra där ute så hörs vi framöver! :) 
 
/C
 P.s. vi kommer att snygga-till datorversionen av bloggen också då det är olika utseenden på mobil- och dataversion

Om

Min profilbild

Hej på er! Frivilliggruppen Göteborg startade i April 2014 med engagerade personer som gör allt för att sprida kunskap och information om det extremt stor behovet som finns av stöd och hjälp i världen. I krig och katastrofer är det alltid barnen som drabbas allra hårdast och tillsammans kan vi se till att inget barn lämnas ensamt utan får en chans till det liv varje barn förtjänar. SOS Barnbyar jobbar inte bara för att varje barn ska få en chans utan jobbar även för att förhindra att familjer splittras. I den här bloggen kan ni följa vår grupps arbete under skapandet av insamlingsevent, om våra insamlingsevent, när vi jobbar under Världens barn tillsammans med 21 andra organisationer på höstkanten, tankar, reflektioner, historier och mer om SOS Barnbyars arbete. Var och en av oss i världen behövs och vi är viktiga för varandra, så låt oss tillsammans se till att inget barn behöver bli ensamt och ingen familj splittras. Häng med!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela