SOS Barnbyar Göteborg

Söndag

Publicerad 2015-06-21 18:59:00 i Allmänt,

Hej allihopa!
 
och Glad midsommar till er allihopa! Jag hoppas ni alla tagit tillfället i akt och hälsat på nära och kära, dansat, surrat, skrattat och allmänt njutit av vardagen denna helg. Imorgon är det måndag och tillbaka till arbetet.
 
Jag skulle vilja dela med mig av en historia som SOS Barnbyar publicerat på sin hemsida som ett exempel på en konsekvens av katastrogen i Nepal och var pengarna som ni ger går till. 
 
--------

nepal-lila

Lila blev i ett slag föräldralös – nu har hon fått ett nytt hem i barnbyn

Tio-åriga Lila* lekte ute med sina kusiner när jordbävningen slog till och hennes hem kollapsade bredvid henne. Hennes föräldrar och sex släktingar hamnade under rasmassorna. Två av dem kunde räddas, men hennes mamma och pappa dog.

SOS Barnbyar Nepal fick information om att Lila blivit föräldralös från grannar till familjen. En av Lilas fastrar tog hand om henne medan SOS Nepal, i samarbete med myndigheterna, sökte efter familjemedlemmar. Efter två veckor utan att hitta någon som kunde ta sig an flickan fick hon flytta in i barnbyn Sanothimi.

I början hade hon svårt att anpassa sig till sin nya familj, och hon var väldigt ledsen. Men med kärlek och omsorg från sin barnbymamma och sina nio nya syskon, går det bättre och bättre.

Lila är nu inskriven i fjärde klass i SOS-skolan i Sanothimi. Hon tycker om att gå i skolan och när hon är hemma gillar hon att mata fiskarna i det lilla akvariet familjen har. Lilas yngsta syskon i barnbyfamiljen är också föräldralös efter jordbävningen.

Barn som förlorade sina föräldrar i jordbävningen har en lång psykologiskt återhämtningsprocess framför sig, konstaterar SOS Nepals nationella chef Shankar Pradhananga. För de barn som får flytta in i en barnby där de får en SOS-mamma som ny vårdnadshavare och nya syskon att anpassa sig till kan det vara svårt, särskilt under de första veckorna. Det tar tid att lindra den traumatiska förlusten av de egna föräldrarna.

* Namn och bild är ändrat av integritetsskäl

SOS Barnbyar i Nepal
Totalt öppnades 25 barnvänliga platser efter jordbävningen, 14 stycken är fortfarande öppna och totalt  har närmare 2000 barn kommit dit regelbundet.
32 barn har flyttat in i barnbyarna då de blivit föräldralösa efter jordbävningen och man inte har kunna finna några släktingar som kan ta hand om dem.
Förnödenheter som Home-in-a-Box, mat och mediciner mm har delats ut på 16 platser och nått närmare 2 500 personer.

Situationen i Nepal
Över 6000 skolor har förstörts, med 19 000 klassrum och 2000 toaletter.
Över 700 vårdcentraler har kollapsat
Priser på mat och dagliga förnödenheter har ökat med 22%
Privata tillverkare och distributörer av material som korrugerad plåt, tegelstenar, cement, stål och elaggregat, har lovat att inte höja priserna vilket underlättar för att familjer ska kunna återuppbygga hus och byggnader efter jordbävningen.

Stora förluster görs i turistnäringen där många har sin försörjning, då antalet turister som åker till Nepal kraftigt har minskat

------
 
 
Det här är alltså enbart en av alla historier som finns och tyvärr har de ekonomiska bidragen till Nepal varit lägre än vanligt så Hjälp till Du också genom att SMS:a SOSHJÄLP till 72970.
 
Tillsammans gör vi skillnad.

Med vänliga hälsningar
C

Om

Min profilbild

Hej på er! Frivilliggruppen Göteborg startade i April 2014 med engagerade personer som gör allt för att sprida kunskap och information om det extremt stor behovet som finns av stöd och hjälp i världen. I krig och katastrofer är det alltid barnen som drabbas allra hårdast och tillsammans kan vi se till att inget barn lämnas ensamt utan får en chans till det liv varje barn förtjänar. SOS Barnbyar jobbar inte bara för att varje barn ska få en chans utan jobbar även för att förhindra att familjer splittras. I den här bloggen kan ni följa vår grupps arbete under skapandet av insamlingsevent, om våra insamlingsevent, när vi jobbar under Världens barn tillsammans med 21 andra organisationer på höstkanten, tankar, reflektioner, historier och mer om SOS Barnbyars arbete. Var och en av oss i världen behövs och vi är viktiga för varandra, så låt oss tillsammans se till att inget barn behöver bli ensamt och ingen familj splittras. Häng med!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela