SOS Barnbyar Göteborg

Att misslyckas - en lärdom

Publicerad 2016-07-01 17:47:57 i

Ni vet hur man lägger en plan, man tror på den, man vill och ser att den fungerar för den gjorde ju det sist men denna gången ska den bli ännu bättre och varje variabel är uträknad för att en succé skall hägra. 

Det går bra, det flyter på, allt fungerar men ett, två, tre hinder tar vid som mat tar sig över och man ändrar om det eventet som man skräddarsytt men det är ok för nu är det ännu bättre! Detta bara måste slå igenom! Wow det är drömmen!

Visst vore det det mest logiska om allt vi gjorde blev precis som det vi räknat ut?

Ja, det skulle ha varit det mest logiska men den kanske viktigaste variabeln av alla är lika förändringsbar som vädret och är den variabel som kan sätta allt på spel. När den slår in kommer realismen och avgör vilket lag som skall vinna. Den uppkommer i olika varianter och kan inom loppet av en sekund vända. Jag pratar så klart om Individen. Denna individ som med den egna viljan kan vara intresserad av något men som ändrar sig. 

Som volontärgrupp vill man alltid lyckas med sina insamlingar för att kunna hjälpa de som verkligen behöver vår hjälp. Och tanken att se in i barnens ögon och veta att vi inte lyckades gör så ont att det inte finns ord. Därför vill vi lyckas med vårat för deras skull precis lika mycket som en företagare vill lyckas med sitt företag, skillnaden är utdelningsformen. I vårt fall var det vårt event som misslyckades och våra hjärtan som krossades. Sorg, skam och tystnad fyllde lokalen. Inte en enda person på plats för auktion. Tomheten fyllde ljudet från musiken som ljöd genom högtalarna blev allt mer avlägsen i tankarna och förtvivlan växte. Vad gör vi nu? Vad säger vi till konstnärerna som tagit sig tid att vara på plats?  Tusen tankar rusade i rummet. Vi kände oss misslyckade.

När man håller på med projekt får man räkna med att man inte kan slappna av och att man inte alltid kommer att lyckas för faktum är att vi är inte de enda som bestämmer över utfallen av våra event utan faktiskt människorna runt omkring. Världens människor har olika planer, egna liv och från en sekund kan dessa planer ändras av olika anledningar lika mycket som några kan förbli klar. Varje beslut, oavsett tid på året, från en person påverkar i en kedja. Människor kommer alltid att fatta egna beslut. Beslut som inte alltid är i enlighet med den egna projektplanen, önskemålet eller eventet.


Men ska man se misslyckanden som misslyckanden eller kan man vända på det och vad hände egentligen?

Nej, ett misslyckande är inte ett misslyckande utan en lärdom för utveckling!

När jag som samordnare tittar på all den tid och energi som lades ner under den perioden så kunde vi inte gjort något annorlunda med den begränsade budgeten och möjligheter vi hade. Vi hade viljan och ambitionen och med det kommer man långt.
 

Vad vi gjorde 
- medier som TV, radio, tidning (15 olika totalt) var kontaktade men ej intresserade
- sociala medier flödade med marknadsföring
- inbjudningarna till företag skickades per mail, i PM, i utdelning hos företag, flyers var ute, lappar har suttit uppe på fåtalet ställen (här kunde det varit fler ställen men då kommer frågan om det hade  påverkat resultatet?), nyhetsbrev skickades ut via Scandic Europa och medlemmarna fick ta del av utskicken, info fanns på hotellet som spred det vidare att sprid till sina
- vi försökte sprida till våra som kunde sprida i sin tur
- en del av kändisarna lade ut reklam om det i sina kanaler med påminnelser och delningar av våra inlägg. De spred det till sina familjer och vänner
- vi spred det till alla vi kände i flera omgångar
- SOS huvudkontor i Stockholm spred det i sina sociala medier Facebook, Instagram, Twitter m.fl
- försökt få hjälp av befintliga sponsorer att sprida eventet

Man ska se allt som en lärdom istället för nederlag. Vi lär oss allt mer om skapandet av projekt från alla olika håll och mentorer och det blir bra ibland och ibland mindre bra. 

Vad kan vi göra bättre till nästa gång?
- bli fler som kan sprida eventen och budskapen
- fler flyers, fler dagar ute
- sätta upp planscher på fler ställen
- skriva ut flyers som man kan ge  genom att  Besöka företag för att höra om de kan hjälpa oss med det.
- göra biljettbaserade evenemang för att säkra insamlingspengar.Med det sagt så ge inte upp bara för att du snubblar för det kommer bara göra ont en stund. Du lärde dig något av det och då är det bättre att ställa sig upp igen med mer i bagaget för att göra nytt och göra ännu bättre! Det var inget misslyckande utan en empirisk studie för att utveckla tankegångarna. Och när du ser jordsmutsen på dina kläder eller skrapsåren du fick på din kropp, borsta inte av dem utan visa stolt upp det som visar att Du kämpade. 

De vi kämpar för vet om det och deras ljus av hopp brinner allt klarare ju mer vi försöker♡ Det är värt att kämpa för.

Tänkvärt.


Som en bekant säger: Dream up, get limitless! 

Med de orden önskar jag er alla en trevlig helg ♡

Mvh
Cissi Hult
Samordnare/projektledare
SOS Barnbyar Frivilliggruppen Göteborg


Om

Min profilbild

Hej på er! Frivilliggruppen Göteborg startade i April 2014 med engagerade personer som gör allt för att sprida kunskap och information om det extremt stor behovet som finns av stöd och hjälp i världen. I krig och katastrofer är det alltid barnen som drabbas allra hårdast och tillsammans kan vi se till att inget barn lämnas ensamt utan får en chans till det liv varje barn förtjänar. SOS Barnbyar jobbar inte bara för att varje barn ska få en chans utan jobbar även för att förhindra att familjer splittras. I den här bloggen kan ni följa vår grupps arbete under skapandet av insamlingsevent, om våra insamlingsevent, när vi jobbar under Världens barn tillsammans med 21 andra organisationer på höstkanten, tankar, reflektioner, historier och mer om SOS Barnbyars arbete. Var och en av oss i världen behövs och vi är viktiga för varandra, så låt oss tillsammans se till att inget barn behöver bli ensamt och ingen familj splittras. Häng med!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela