SOS Barnbyar Göteborg

Bilderna i ditt flöde, på bussen, i din brevlåda är precis just nu, precis just igår, idag och imorgon

Publicerad 2015-09-04 10:00:00 i Allmänt,

Bilderna på avlidna Aylan 3år uppmärksammas i media världen över.

Det är bilder på en 3 årig pojke som, precis som alla barn i världen, drömde  om en framtid i fred, frihet, mycket vänner och en lycklig familj. Precis som alla andra barn skulle Aylan också haft en chans att få leka med kompisar och få en utbildning.

Aylan fick aldrig den chansen.

Aylan är död.
Hans bror och mamma lika så.
Hans pappa lever i tårar.

Aylan är bara en av många historier från den katastrof som drabbat världen. Det är en värld i krig, en värld i katastrof, en värld som är nu. Det händer precis här och nu, i vår vardag, i vår värld. Inte deras inte i någon annans, utan i samma värld som du och jag. Det är en historia som upprepar sig och tyvärr är långt ifrån över.  

Som vi tidigare nämnt är det 60 miljoner på flykt, hälften är barn, smugglarna tjänar miljoner och allt för många möter dödens portar.
Människosmugglarna hittar allt fler sätt att smuggla och europa bygger murar och stänger in. Desperationen är hög att uppnå ett bättre liv att det någonstans ”är värt att chansa”.  Vad skulle du ha gjort? Hur skulle du ha känt? Du är inte välkommen någonstans, överallt pratas du om som ett problem, att du får gå någon annanstans och lösa dina egna problem. Du är en boll i ett flipperspel, hungrig, utmattad, orolig och utmärglad. Kanske har du också förlorat en eller flera i din familj. Kanske var just Du på väg att vara den som avled men något räddade dig och nu vet du inte vad du ska ta dig till. Känslan av att vara oönskad, som att det vore Ditt fel fast du inte kunde ro för att du var tvungen att ta din familj och fly för ditt liv –om du ville fortsätta leva.

Med desperationen är inte bara hos människor på flykt. Människosmugglare ser sin chans att tjäna pengar och tar inget ansvar för konsekvensera de vet, med nästan all säkerhet, kommer.

Vi har bara ett antal kvadratmeter att samsas om på jorden. På grund av krig och katastrofer försvinner en viss yta, vi kan använda X-Y=Z vilket då innebär jorden är X storlek. Men det vi har att samsas om är Z. Men om X stänger sina gränser mot Y så dras mattan undan för de drabbade och vi nyhetsrapportering om människor som lämnas att dö i en lastbil. Otillräcklig bekämpning av krig, kris och katastrofer och otillräckliga insatser gör att vi får se bilder på Aylan 3år som var tvungen att dö pga människosmugglare som ville tjäna pengar.

Acceptera att det är detta som händer här och nu. Gör det snabbt. Acceptera att vi måste ta ansvar för varandra och samsas om område Z. Du äger inte marken du går på. Du lånar den precis lika mycket från moder jord som alla andra.

Tänk dig att det är som ett hus med tomt. Säg att tomten är 20x20 och så blir det översvämning bit för bit och ytan du måste leva på blir allt mindre. Jag lovar att du flyr från ditt hus när ingenting är kvar.  Det är samma teori om än olika situationer. Ytan blev mindre och mindre och de var tvungna att fly. Din tomt går fortfarande inte att bo på och det är inget du valt men du får inte köpa något hus, inget område vill ha dig som granne för att du inkräktar och de bygger stängsel. Var ska du gå? DU kämpar och kämpar men utan resultat. Ingen vill se dig, ingen vill höra dig, ingen vill hjälpa dig och området runt dina fötter är murar.


Vad är din känsla då?

Nu är det två helt olika situationer men om man plockat ut situationerna och behåller linjerna så är linjerna inte olika.

 

Vad gör SOS Barnbyar i det här läget?

SOS Barnbyar kan ta emot barn och ge dem ett hem på kort eller lång sikt. I första hand försöker vi hitta föräldrar eller andra anhöriga, om det inte går behöver barnet ett kärleksfullt hem att få växa upp i.

Det här gör SOS Barnbyar:
SOS Barnbyar är en federation som finns representerad i många av länderna som människor flyr ifrån och länderna som människor passerar på sin flykt. SOS barnbyar erbjuder hjälp, åt de ensamkommande barnen. Här är exempel på insatser som planeras just nu:

SOS Barnbyar Italien bygger flyktingläger. Utökar den befintliga verksamheten i familjestärkande program och barnbyar för att kunna ta emot barn. Barnvänliga platser kommer sättas upp på flera ställen i landet.

Österrike har tagit emot ensamkommande barn under många år. Nu utökas verksamheten med 100 nya platser för ensamkommande flyktingbarn. Avsikten är att boendet ska bli permanent för barnen.

Makedonien/Serbien erbjuder direkt hjälp med förnödenheter till flyktingar. Mat, vatten, blöjor och annat.

Tyskland utökar sin befintliga verksamhet både för att ta emot fler flyktingbarn och för att stödja familjer i länderna som flyktingströmmarna kommer ifrån.

Grekland förbereder sig, trots det svåra ekonomiska läget i landet på att kunna ta emot flyktingbarn.

Du kan även SMS:a din gåva. Skicka SOS100 till 72970 så skänker du 100 kronor. Alternativt SMS:a SOS150 för att skänka 150 kr

Gör vad Du kan för att hjälpa dessa människor för ingen, absolut ingen människa förtjänar att gå igenom det dessa människor går igenom. De har inte valt detta och skulle välja bort det alla dagar i veckan men verkligheten ser ut som den gör och det bästa vi kan göra just nu är att riva murarna, välkomna och hjälpa.

Vi kunde inte rädda Aylan 3år men tillsammans kan vi förebygga att detta händer igen.

/C

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Hej på er! Frivilliggruppen Göteborg startade i April 2014 med engagerade personer som gör allt för att sprida kunskap och information om det extremt stor behovet som finns av stöd och hjälp i världen. I krig och katastrofer är det alltid barnen som drabbas allra hårdast och tillsammans kan vi se till att inget barn lämnas ensamt utan får en chans till det liv varje barn förtjänar. SOS Barnbyar jobbar inte bara för att varje barn ska få en chans utan jobbar även för att förhindra att familjer splittras. I den här bloggen kan ni följa vår grupps arbete under skapandet av insamlingsevent, om våra insamlingsevent, när vi jobbar under Världens barn tillsammans med 21 andra organisationer på höstkanten, tankar, reflektioner, historier och mer om SOS Barnbyars arbete. Var och en av oss i världen behövs och vi är viktiga för varandra, så låt oss tillsammans se till att inget barn behöver bli ensamt och ingen familj splittras. Häng med!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela