SOS Barnbyar Göteborg

När 60 miljoner människor är på flykt

Publicerad 2015-07-26 15:37:00 i Allmänt,

 
Tänk om Du skulle vakna upp en dag i ditt hem, höra skrik från gatan till ljudet av fötter som panikartat springer, du hör en person böna och be för sitt liv eller med ett hjärta som trasas sönder bit för bit inneligt ber i skrikgråt för att personer med hot ska skona de nära.
Du hör bomberna explodera runt dig, hus som rasar och människors liv som förstörs.

Tänk om någon skulle tvinga Dig att välja mellan att leva fängslad i din kropp och själ under tystnad och lidelse för din överlevnad, dö eller fly medan skotten viner intill din kropp. 
 
Vad skulle du göra då? Hur skulle du känna?
Vad skulle du tänka när hela din värld plötsligt rasade samman?
 
Detta är verklighet för 60 miljoner människor som i detta nu är på flykt. 60 miljoner.
Det är lika mycket som att hela Norge (5,084 milj 2013), Sverige (9,593 milj 2013), Danmark (5,614 milj. 2013), Finland (5,439 milj. 2013) och stora delar av Polen (34,5 av 38,5 milj. 2013)  skulle vara på flykt. 
 
42 500 människor behövde fly från sitt land varje dag under 2014. Det motsvarar 15,512,500 miljoner personer på ett år.

Man räknar på att hälften är barn.
 
De senaste fem åren har minst 15 konflikt brytit ut eller kommit upp igen enligt UNHCR
- Afrika: Libyen, Mali, Burundi, Sydsudan, Nigeria, Elfenbenskusten och centralafrikanska republiken
- Mellanöstern: Syrien, Irak och Jemen
- Asien: Burma, Kirzigistan, Pakistan
- Europa: Ukraina
 
 
Jag vet inte hur det är för Dig när du läser dessa siffror från UNHCR 2015 men när jag läser den fylls min kropp av tomhetens kyla. Ett eko i ett tomt bergrum.

Barn sover just nu utomhus i kanske samma kläder de hade när de lekte ute på gatan innan fötterna började springa i panik. Samma kläder som när de blev hotade till livet i. Samma kläder som de bar när de var tvungna att överge sin döda förälder på vägen. Samma kläder som de vandrat i genom snö, skog, lerig mark, regn och solsken.

Samma kläder som när de flydde.
Kläder som en gång var länkade med ett glatt minne är nu en ständig påminnelse. 

Jag har aldrig behövt fly. Jag vet inte hur det känns. Jag har min lägenhet på Hisingen med min katt och betalar den med en lön jag får från mitt jobb jag går till varje dag. Att se sorgen i ögon som man vet en gång har tindrat skär i mitt hjärta för det är en verklighet långt bort från min egen men egentligen så nära det går.  För dessa är mina medmänniskor. Mina medmänniskor som tvingats lämna ett boende de vet att de hade när de kom hem, en lön de hade med en god bit mat på bordet med prat om dagen och skratt från familjen.
De lämnade sina liv och möter uppsatta stängsel som berättar att de inte är välkomna.
 
Titta dig runt omkring, på din arbetsplats, din granne, personen i kassan, i din umgängeskrets. Titta även i deras umgängeskretsar och din familjs kretsar. Du kommer se att vi alla har någon vi känner som känner någon eller någon som vi själva känner med familj, släkt och vänner som drabbas.
Det är inte långt från varken dig eller mig. Fråga de dina du känner hur de mår och hur det går för de som drabbas en extra gång, ge ett handtag. Vi behövs för varandra mer än någonsin.

SOS Barnbyar finns på plats på de allra flesta ställena och har därför en unik möjlighet att hjälpa till före- under och efter. Vi har möjligheten att gripa in med medicinsk hjälp, akuta nödhjälpsinsatser, barnvänliga platser, barnbyar, skolor och familjestärkande program. Vi vill se till att människor får hjälp så snabbt det går för återhämtning, kärlek och trygghet. 

Vi är många organisationer som hjälper på plats. Det går mycket reklam, vi vet det, men det är för att just Din hjälp behövs.

Låt ögon tindra igen, röster skratta och själar få bearbeta och läka.
Låt röster få sjunga, drömmar bli verklighet och sagor bli lästa.
Låt kärleken och tryggheten få komma in igen.(källa: http://sverigeforunhcr.se/blogg/60-miljoner-pa-flykt-den-hogsta-siffran-nagonsin) 
 
 

Samordnaren har ordet

Publicerad 2015-07-08 22:26:00 i Allmänt,


Hej,
Cissi heter jag och är samordnare för SOS Barnbyar Frivilliggruppen Göteborg.

Jag får ofta frågan om vad som gjorde att gruppen bildades, vad det var som gjorde att vi valde SOS Barnbyar och hur vi hinner med?
 
Var beredda på en "det var en gång.." historia ;-)
 
När SOS Barnbyars serie "En resa för livet" sändes för första gången i TV4 bestämde jag mig för att bli fadder. Bilderna och historierna om barnen och familjernas situationer efter katastrofer berörde mig på ett sätt utöver det vanliga. Jag har följt alla möjliga typer av barn- och cancergalor och barnrättsorganisationers arbete sedan jag var liten men detta var något helt annat. SOS Barnbyars arbete var ett sätt som jag gillade lite extra.

Vi faddrar i Göteborg fick våren 2014 ett mail om att huvudkontoret i Stockholm ville starta en frivilliggrupp i Göteborg och uppmuntrade de intresserade att anmäla sig till 22 april 2014. Sagt och gjort möttes vi ett mindre gäng främlingar i alla åldrar på Handelshögskolan i Göteborg där vi fick information om vad en frivilliggrupp är, vad SOS Barnbyar gör och vad som krävdes av oss som den nioende frivilliggruppen i Sverige. De som ville vara med fick skriva upp sig.

Kort sagt är SOS Barnbyar på plats före, under och efter katastrofer. De jobbar förebyggande och långsiktligt där man även tagit ställning i klimatfrågan som en del i barnrättsarbetet och har därför återvinningsbara produkter samt produkter av återvunnet och organiskt material. Att ta hand om miljön och göra en klimatpåverkan är att jobba för att lämna efter en bättre och hållbarare värld till kommande generationer. SOS Barnbyar har inte bara barnbyar där ett fantastiskt hängivet team av barnbymammor tar barn under sina vingar för att ge en vardag med bearbetning av den situationen de befinner sig i, ger dem skolgång och en vardag att bara vara barn i, upprättar barnvänliga områden under och efter katastrofer där barn får bearbeta händelser medan man underlättar för familjerna att återupprätta sitt liv och sin försörjning samt letar efter anhöriga, utan SOS Barnbyar jobbar även i familjer med familjestärkande arbete för att familjer ska ha en möjlighet att få vara tillsammans.
 
Vi var ett gäng som anmälde oss. André blev samordnare och jag rapporteringsansvarig. Vi mjukstartade med Vårruset i maj och fick bra utdelning på vårt arbete både informationsmässigt utåt och även i försäljningen av armband, nallar designade av Ernst Kirchsteiger etc och vi kände att det vi gjorde var viktigt.

Hösten kom och vi var en av 22 organisationer som gick under Världens Barnkampanjen och hjälptes åt att samla in pengar för region Göteborg. Julen kom och vi höll marknad på COOP i Bäckebol. I Januari 2015 lämnade vår samordnare Göteborg och lämnade över till mig. Om jag kände mig hedrad? Absolut! Kunde jag känna mig annat när det handlade om barnrättsfrågor som låg mig så varmt om hjärtat och den organisationen jag förälskat mig så i? Det var självklart att tacka ja. och Caroline tackade ja till att bli Rapporteringsansvarig !

"Men hur hinner och orkar ni?!" är en annan fråga vi får eftersom att några av oss jobbar och andra pluggar eller gör både och.  

Eftersom att vi är en frivilliggrupp och gör detta på vår fritid så får man ta den tid man får men vi tar oss också mycket tid. Detta är något vi alla gör av hjärta, för att barnen och familjerna vi hjälper betyder mycket och är viktiga för oss alla, för att vi ser att vårt arbete ger resultat och för att detta i kombination motiverar oss.

Det är klart att det är stressigt ibland, att det kommer motgångar som man önskade inte uppstod i slutet av en deadline, att det ibland blir mindre sömn vid högtryck och att man får ta snabba ibland avgörande beslut men det är då vi stöttar varandra framåt, vänder allting positivt och kämpar till sista svettdroppen. Den period det varar är överkomlig för att vi vet att stressen, oron och de sömnlösa nätterna för någon annan är vardag och med beslut som involverar liv eller död. Och det är det vi jobbar med att få bort från världen och det är därför vi är här för att stanna.
 
Vi är här, Vi är taggade, Vi har mycket visioner, Vi har mycket på gång, Vi är handlingskraftiga. De är viktiga.
Vi har bestämt oss och Vi kommer inte sluta kämpa förren alla barn har ett hem, förren samtliga familjer har möjlighet att hålla ihop och möjlighet till egen försörjning och till den dag Vi inte längre behövs. 
 
 
Vill Du bli en del av vår grupp och göra världen bättre för miljontals barn och familjer runt om i världen, tveka inte att skicka ett mail till sosbarnbyargbg@gmail.com så kontaktar vi dig så snart vi kan! 
 
Låt oss tillsammans kämpa för alla barns rätt till en familj!
 
 
Med vänliga kärleksfulla hälsningar

Cissi 
Stolt Samordnare
SOS Barnbyar Göteborg

När ett barn utsätts för en katastrof

Publicerad 2015-07-06 12:19:00 i Allmänt,

I vår serie "En resa för livet" har vi i två säsonger fått följa 4 artister till Både filippinerna och Bangladesh där de besöker en barnby och får se och vara en del i arbetet med utsatta barn och familjer. De får se hur barns liv kan se ut efter en katastrof, hur de hamnar i barnbyn och hur livet kan förändras för barn som får chansen.
I ett av avsnitten från 2014 får vi se hur barn i alla åldrar stillar hunger genom droganvändning. Detta är barn som drabbats av en naturkatastrof där hus är raserade utan räddning, familjer försvunna eller avlidna. Det här är barn som fått se ett samhälle gå sönder och inte bara i material utan även i själ och livsglädje. Barn som sprungit på gatan, lekt med sina grannar kommit hem efter skolan och ätit middag med sina föräldrar. Barns om spelat fotboll eller drömt om en framtid som gått att ta på. Allt raserat i molekyler utan att veta vad som ska hända om en timme, 12, imorgon, i nästa vecka eller om ett år. Barn utan hjälp, utan pengar, utan möjlighet till sjukvård, mat för dagen eller någon att skratta tillsammans med.

Många av dessa barn som tappat allt ser ingen annan möjlighet att tigga för att få ihop pengar till ialla fall en liten brödbit, de blir utsatta för andra som vill tjäna pengar på dem genom trafficing, människohandel, ge dem jobb som langare för att köpa och sälja droger åt andra men det slutar många gånger med att barn inte får en krona men går på droger för att döva sin mage som skriker av hunger. Den smärtar, tårar som rinner, hopplösheten och frustrationen att inte kunna påverka sin egen vardag.

Jag behöver nog inte berätta att barn dör i detta.
Om inte kroppsligen så i själen.

Att se detta har berört miljontals människor över hela världen och många har velat hjälpa till ekonomiskt för att ge dessa barn en möjlighet att komma till byarna där de får medicinsk hjälp och traumabearbetning. De får rena kläder, mat, kärlek, vänskap, syskon, skola och möjlighet till en framtid de inte trodde var möjlig i stundens hetta. Vi har sett många exempel på barn som varit utsatta för allt detta och där ögonen idag lyser av lyckan över att få leva, leka, busa, lära och utvecklas.

Lyckan över att få vara ett barn med en framtid.

Vill DU vara med och hjälpa, gå in på vår hemsida
http://www.sos-barnbyar.se/ för att ge ditt bidrag idag.

Tillsammans kämpar vi för alla våra barn.

Va rädda om varandra
/C

Om

Min profilbild

Hej på er! Frivilliggruppen Göteborg startade i April 2014 med engagerade personer som gör allt för att sprida kunskap och information om det extremt stor behovet som finns av stöd och hjälp i världen. I krig och katastrofer är det alltid barnen som drabbas allra hårdast och tillsammans kan vi se till att inget barn lämnas ensamt utan får en chans till det liv varje barn förtjänar. SOS Barnbyar jobbar inte bara för att varje barn ska få en chans utan jobbar även för att förhindra att familjer splittras. I den här bloggen kan ni följa vår grupps arbete under skapandet av insamlingsevent, om våra insamlingsevent, när vi jobbar under Världens barn tillsammans med 21 andra organisationer på höstkanten, tankar, reflektioner, historier och mer om SOS Barnbyars arbete. Var och en av oss i världen behövs och vi är viktiga för varandra, så låt oss tillsammans se till att inget barn behöver bli ensamt och ingen familj splittras. Häng med!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela